Laten we eerlijk zijn, als hobyist met elektronica omgaan betekent het omgaan met veel kleine dingen. Deze kleine dingen bevatten allemaal kleine stukjes informatie die we absoluut moeten weten, maar er bestaat maar heel weinig ruimte om er wat informatie op te zetten. 

Weerstanden hebben dit probleem opgelost door een systeem van gekleurde banden te gebruiken die jou de waarde en tolerantie van een bepaald item laten weten, maar niet alle componenten worden zo vriendelijk gesignaleerd. 

Wat is dat voor transistor die je hebt? Als je een goed gezichtsvermogen hebt, dan kan je heel soms de productcode lezen, maar dat zegt jou ook niet veel, tenzij dat jij toevallig weet wat het is. Nog moeilijker is om te weten of een onderdeel nog werkt... Dus heb jij hier een transistor tester voor nodig.

Wat is een ESR-meter of transistor tester precies? 

Voor wie niet weet wat ESR nou precies inhoudt, welnu dit staat voor Equivalent Series Resistance. Een ESR-meter wordt gebruikt om equivalente serieweerstand van echte condensatoren te meten. 

Een andere standaard meter of multimeter kan die ESR-waarde van condensatoren in een aangesloten bord niet meten, dus dit is de reden waarom het als dusdanig ontworpen en nodig is.

De GM328 ESR-meter 

De GM328 van Kabel-Mania is de goedkoopste ESR-meter die je maar zo’n beetje kan vinden. Er is echter een bijzonder feit die je voor de aanschaf ervan wel even moet weten: het wordt namelijk niet helemaal niet gemonteerd aangeleverd! 

In het pakket zitten overigens alle componenten die je maar nodig hebt om de tester te bouwen en ze zijn vrij eenvoudig te solderen, zelfs als je niet veel ervaring hebt. Ook is de printplaat goed gelabeld. Zo weet jij dus precies waar je elk onderdeel solderen moet.

Voor ieder mini elektronica lab 

Je krijgt daarnaast uiteraard ook de juiste gegevens meegeleverd die jij als hobbyist nodig hebt om ‘m werkzaam te krijgen. Je moet de montage van deze unieke meter dus zelf in orde maken, maar dat levert ook wat voordelen op, want het display van deze meter is groter dan bij veel andere ESR-meters. 

Verder moet je weten dat het zonder voeding geleverd wordt, maar je kan het simpel met 9 Volt batterijen gebruiken, en componenttesters hebben doorgaans een zeer laag stroomverbruik, dus gaan die batterijen wel behoorlijk lang mee. 

Deze GM328 componententester van Kabel-Mania werkt behoorlijk goed en is voor de prijs een uitstekende aanvulling van ieders persoonlijke elektronica lab! 

GM328

transistor tester