De voor ons welbekende FM radio uitzendingen werden in 1933 in de Verenigde Staten uitgevonden. Na een aanvankelijke langzame start werd het later wereldwijd enorm populair, en dat kwam vooral omdat de gebruikte frequentie een veel betere (stereo) geluidskwaliteit bood dan de daarnaast bestaande AM transmissies.

Het einde van FM? 

Maar het tijdperk van FM radio loopt misschien ten einde. Na meer dan 60 jaar gebruik van het systeem, is Noorwegen in 2018 het eerste land ter wereld zijn dat zijn FM radionetwerk uitschakelde... en wellicht volgen anderen dit voorbeeld ook.

Maar dat werd al eens eerder gedacht. Verliefd op de komst van de televisie, voorspelden mediakijkers tussen 1940 en 1950  vol vertrouwen de naderende dood van de radio. Het radio medium, zeiden ze, kon gewoon niet tippen aan de opwinding bij het zien van bewegende beelden in het comfort van je woonkamer.

Opkomst van rock-and-roll

Maar men had dit verkeerd ingeschat. De opkomst van rock-and-roll, die de rebellie van een hele generatie jongeren tegen het conservatisme van de voorgaande decennia belichaamde, liet namelijk een veel grotere aanhang voor de radio achter dan voorheen en bewees dat de voorspellingen van alle radio doemdenkers verkeerd was!

Toendertijd bestond Hilversum 3 nog niet, maar ieder in ons lage landje had zijn eigen stem, dus op elke steiger klonk een lied. Althans tot in 1965, want toen ging Hilversum 3 van start. De toenmalig minister Maarten Vrolijk wijdde de FM zender in met de volgende woorden: “Er bestaat in ons land kennelijk behoefte aan een radionet van lichte aard. Deze zender brengt u lichte muziek ter begeleiding van uw dagelijkse bezigheden, en daarom zendt de zender uit tijdens werkuren.” Deze nieuwe muziekzender bracht vervolgens enkel muziek tussen 09.00 en 18.00 uur.

Non-stop de-klok-rond

Dat is later na al z’n succes uiteraard uitgebreid naar een non-stop de-klok-rond, en van die lichte muziek is ook niet altijd sprake meer na dramatische geluidskrachten via heavy metal power, jankende grunch rock en keiharde pompende house muziek.

En als het aan de NPO ligt zullen deze geluidsexplosies en ook wat lichtere klankvarianten nog wel even langer via de FM verspreid worden. Als het aan de Nederlandse Publieke Omroep ligt zal het namelijk tot 2030 via de FM uitzenden. In 2019 is de NPO een contract van 2020 tot 2030 aangegaan om dit voor vier radiozenders mogelijk te maken.

FM radio is uiterst populair

En dat is maar goed ook! Want de FM radio is nog uiterst populair. Vooral in de auto zou je niet zonder willen leven. En ook al werd het vorig jaar min of meer verplicht gesteld om nieuwe auto’s met een digitale radio ontvanger uit te rusten, zal het nog wel even duren alvorens iedereen geen FM ontvanger meer nodig heeft.

FM radio is kortom een verzamelnaam die synoniem staat voor het luisteren van aangename radiogolven. FM zenders hebben immers allemaal één ding gemeen: ze leveren heel prettig flink wat luisterplezier bij al z’n luisteraars in hun luisterend oor.

FM