Wat is 3D printen?

3D printen is een proces van het maken van driedimensionale solide objecten vanaf een digitaal bestand via een 3D printer zoals die van FLSUN of DMS Create.

Het creëren van een 3D geprint object wordt bereikt dankzij additieve processen. In een additief proces wordt een object gemaakt door allerlei opeenvolgende materiaal lagen te leggen totdat het object volledig vervaardigd is.

Ieder van deze lagen kan gezien worden als een dun gesneden horizontale dwarsdoorsnede van het uiteindelijke object.

Met een 3D printer kan jij complexe vormen produceren met minder materiaal dan traditionele productiemethoden.

Hoe werkt 3D printen?

Het begint allemaal met een 3D model. Jij kan er zelf één maken of één van het internet downloaden. Maar als je zelf creatief aan de slag wenst te gaan heb je 3D modelleringssoftware nodig.

Er zijn veel verschillende softwaretools voor 3D-modellering beschikbaar. Industriële software kan gemakkelijk duizenden per jaar kosten per licentie, maar er is gelukkig ook open source software die jij gratis kan verkrijgen.

We kunnen beginners aanraden om bijvoorbeeld met Tinkercad te beginnen. Tinkercad is gratis en werkt in jouw webbrowser, dus jij hoeft het niet eens op jouw computer te installeren. Tinkercad biedt eveneens beginnerslessen aan.

Nadat jij een 3D model hebt geselecteerd of gemaakt, dan is de volgende stap dit software bestand voor te bereiden voor jouw 3D-printer. Dit wordt ook wel ‘slicing’ genoemd.

Slicing is het verdelen van een 3D model in honderden of soms wel duizenden horizontale lagen en wordt gedaan met slicingsoftware. Sommige 3D printers beschikken over een ingebouwde slicer waarmee jij een onbewerkt .stl, .obj of zelfs CAD bestand kan verwerken.

Wanneer jouw bestand wordt ‘ge-sliced’, dan is het klaar om naar jouw 3D printer te worden overgebracht. Jouw ‘sliced’ 3D model is nu klaar om laag voor laag in 3D geprint te worden.

Wat kan een 3D printers maken?

Ontwerpers gebruiken een 3D printer om snel productmodellen en prototypes te creëren, maar ze worden alsook steeds vaker gebruikt om eindproducten te vervaardigen. Onder mogelijke items die met 3D printers gemaakt zijn, kan jij denken aan schoenontwerpen, meubels, wax-gietstukken voor het maken van onder meer sieraden, gereedschappen, speelgoed, en zo.

De auto- en luchtvaartindustrie gebruiken eveneens 3D printers om allerlei onderdelen te maken. Kunstenaars kunnen er sculpturen mee creëren en architecten kunnen modellen van hun projecten maken.

Waarom een 3D printer aanschaffen?

3D printen vereist een bepaald kennisniveau, dus moet je niet gefrustreerd raken door de hoeveelheid tijd die jij nodig hebt om er goed in te worden. Maar nadat je deze eerste leercurve hebt doorlopen, kan je voortbouwen op jouw ervaring om zo meer kennis, vaardigheden en creativiteit te ontwikkelen.

Jij zal zo ontdekken dat je al snel met innovatieve ideeën tevoorschijn komt die delen van jouw leven kunnen revolutioneren of dat jij bedrijvigheid kan ontwikkelen rond de producten die je uitvindt. Gebruik maken van jouw FLSUN 3D of DMS create printer van Kabel-Mania zal jou absoluut overtuigen van het onbeperkte potentieel ervan!

FLSUN

DMS create

Bronnen: 3dprinting & pcmag