In een eerder blogbericht hadden we het over het enthiousiasme voor de analoge FM radio, en hoe het ons al decennia lang gelukkig maakt. Maar de tijden veranderen en alsook de radiotechniek blijft niet stilstaan. De publieke en commerciële radiostations in Nederland en België zijn daarom steeds meer aan het digitaliseren.

DAB is de digitale opvolger van FM

Je kunt zodoende al digitaal radio luisteren via jouw computer, tablet, mobiele telefoon of tv set-top-box. En indien jij het wenst eveneens digitaal via de ether. DAB+ is de naam van de digitale opvolger van FM en je hebt hiervoor enkel maar een DAB+ radio nodig.

Het is de bedoeling dat deze modernere technologie over een aantal jaar de ouderwetse FM radio gaat vervangen. Waar bij FM daadwerkelijk een ‘echt’ geluidssignaal verzonden wordt, is er bij DAB + enkel een digitaal signaal dat uit geëncodeerde audio bestaat (of te wel de welbekende eentjes en nulletjes).

De voordelen van DAB+

Dit maakt ruimte vrij voor nog meer zenders in de ether. DAB+ biedt dan ook meer zenderkeuze, in bijna heel Nederland en Vlaanderen ontvangst en uiteraard een puike digitale geluidskwaliteit. Een ander voordeel is dat DAB+ een radio ontvangst mogelijk maakt zonder enige vorm van ruis of andere ontvangststoringen.

Plus DAB+ is supermakkelijk in het gebruik, want je kan namelijk al je favoriete zenders gewoon op alfabet vinden. Je hoeft dus geen frequenties meer te onthouden. DAB+ maakt het zo wel heel eenvoudig om een radiostation van jouw keuze te selecteren!

Mogelijke problemen DAB+ ontvangst

Maar let op! Het kan toch voorkomen dat er op sommige plaatsen geen goede DAB+ ontvangst mogelijk is. Want net zoals bij de mobiele telefoon zijn er plekken waar het radiosignaal niet goed doorkomt.

Er kan namelijk een probleem met de DAB+ ontvangst ontstaan bij dichte bebouwing, in tunnels en in sommige kamers van een huis of flat. Want net als bij een FM signaal worden ook DAB+ golven verzwakt door beton, staal en ander ‘zwaar’ constructiemateriaal. In een woon- of bedrijfsruimte kan dit veelal opgelost worden door een (goed gepositioneerde) externe antenne in de buurt van een raam te plaatsen.

Digital Audio Broadcasting

De afkorting DAB staat overigens voor Digital Audio Broadcasting. Dit is een Europees systeem van digitale radiosignalen die in zijn eerste vorm al in de jaren negentig van de vorige eeuw in gebruik genomen werd.

De opvolger hiervan is DAB+, wat een verbeterde versie van DAB is, die in 2006 geintroduceerd werd. Er zijn tegenwoordig al heel wat DAB+ radiotoestellen op de markt, en ook hier bij Kabel-Mania kan je voor een paar tientjes al een degelijke DAB+ radio kopen. Deze nieuwe toestellen bieden daarbij bijna altijd een combinatie aan van een FM signaal met DAB+.

De toekomst van de radio is digitaal!

Wil jij ook de overstap naar een kraakheldere digitale DAB+ radio maken? Of ben je op zoek naar een compacte DAB radio en/of externe antenne? Kijk in dat geval even in de DAB collectie van Kabel-Mania.

DAB