Calorieën, iedereen heeft ze nodig maar niemand wil er teveel van hebben en er ook liever niet veel over praten. Calorieën zijn echter niet slecht voor je. Je lichaam heeft namelijk calorieën nodig voor energie. Sterker nog: jouw menselijke lichaam heeft echt wel broodnodig calorieën nodig om te kunnen overleven. Gelukkig hoeft dit niet enkel uit brood te komen, want de meeste voedingsmiddelen en dranken bevatten wel calorieën.

Te veel calorieën 

Te veel calorieën eten en/of er niet genoeg door activiteiten mee te verbranden, kan leiden tot gewichtstoename. Immers, als je meer calorieën eet dan je nodig hebt, verandert het lichaam deze extra calorieën in vet. Te veel vet kan tot overgewicht leiden en soms nog wat andere gezondheidsproblemen. 

Over het algemeen wordt er gesteld dat de gemiddelde man 2.700 kilocalorieën per dag nodig heeft en de gemiddelde vrouw 2.200 kilocalorieën per dag. Maar niet iedereen heeft elke dag dezelfde hoeveelheid calorieën nodig. 

Mensen hebben namelijk verschillende metabolismes die energie met verschillende snelheden verbranden, en sommige mensen hebben een actievere levensstijl dan anderen. De aanbevolen inname van calorieën per dag hangt zodoende af van verschillende factoren, waaronder: de algehele algemene gezondheid, de vereiste fysieke activiteit, geslacht, gewicht, lengte en alsook de lichaamsvorm. 

Het mag duidelijk zijn dat voedingsmiddelen die over veel calorieën beschikken, zoals suikerhoudende frisdrank, snoep en fastfood, snel optellen tot een teveel aan calorieën. In plaats daarvan kan je beter een gezond, uitgebalanceerd dieet eten.

Calorieën verbranden 

Lichaamsoefening of buitenspelen (veelal als je een kind bent) zijn ook erg belangrijk, omdat deze fysieke activiteiten heel prettig een teveel aan calorieën verbrandt. Sommige individuen letten daarnaast op hun calorieën als ze proberen af te vallen. 

Of ze tellen al deze calorieën, want het aantal calorieën dat in ons voedsel zit, vertelt ons hoeveel potentiële energie ze bevatten. En niet alleen calorieën zijn belangrijk, maar uiteraard ook de voedingsmiddelen waaruit de calorieën worden gehaald. Maar dat laatste is een verhaal op zich, denk namelijk alleen maar aan het gekke begrip ‘lege calorieën’! 

Met een online caloriechecker of app is gemakkelijk te achterhalen hoeveel calorieën er in een product zit. Het bestuderen van de achterkant van een verpakking kan alsook veel informatie verschaffen.

Calorieën tellen 

Als jij echter aan lichaamsbeweging doet, dan is een calorieteller een perfecte tool. Hier bij Kabel-Mania vind je allerlei moderne smart watches en fitness trackers die dit automatisch voor jou kunnen doen! 

Deze vernuftige gadgets tellen namelijk al je stappen plus de afgelegde afstand, en in veel gevallen tevens jouw hartslag. Ze geven over het algemeen een prima inschatting van jouw energieverbruik of verbrande calorieën, en ze kunnen tevens jouw slaapkwaliteit schatten. Ja ja, het is ongelooflijk! 

Bijna al deze activiteit checkers meten voor de calculatie van het aantal verbrandde calorieën de beweging van je lichaam en combineren dit met jouw lengte, gewicht, geslacht plus leeftijd. Soms vragen ze jou tijdens het instellen misschien nog wat interessante levensstijlvragen en worden die gegevens ook nog in de te schatten ‘calorieënmix’ gegooid. 

Ze kunnen in het tellen van al jouw verbrandde calorieën niet altijd even nauwkeurig zijn, aangezien dit een vrij complex iets is, maar dat betekent niet dat ze nutteloos zijn. Als jij namelijk af wilt afvallen en een schatting van de verbruikte calorieën wilt tellen als onderdeel van een dieet plus lichaamsbeweging, dan is zo’n calorieteller aan jouw pols daar een prima fitnessbuddy voor!

Actiever op calorieën letten 

Daarnaast bestaat er ook genoeg bewijs dat zo’n fitnesstracker jou kan aanmoedigen om een stuk actiever te leven en je prima kan meehelpen om nog fitter te worden! 

Dus aan het eind van de dag (of van dit artikel) kan er maar één ding gezegd worden: word actief! En laat jouw Kabel-Mania tracker jou daarbij aangenaam assisteren door op je calorieën te letten! 

calorieën