Hoewel sommige nieuwe smartphones de vertrouwde koptelefoonaansluiting al een beetje dumpen, blijft deze aansluiting het belangrijkste kenmerk van veel andere smartphones. De hoofdtelefoonaansluiting is een voorbeeld van een AUX poort .

Wat is een AUX poort precies? 

Een AUX poort is een extra audio-invoermethode. De afkorting AUX staat voor ‘auxiliary’ en betekent gewoon een extra poort of extra ingang. Het is technisch gezien een asynchrone seriële poort met een interface die de hulpinvoer van audiosignalen mogelijk maakt voor ondermeer: MP3 spelers / hoofdtelefoons / draagbare muziekspelers / versterkers / luidsprekers. 

Hiermee kan een pc of een ander apparaat gegevens bit voor bit verzenden of ontvangen. De AUX poort wordt meestal gebruikt voor audioapparatuur die een externe bedrade geluidsbron verbindt, zoals een digitale muziekspeler of audioluidspreker. 

Het externe geluidsapparaat wordt aangesloten op een AUX poort van een versterker of een ander medium, zoals bijvoorbeeld de audio-aansluiting van een auto.

Compatibel met vrijwel ieder audioapparaat 

Het belangrijkste voordeel van AUX ingangen is dat ze gebruikt kunnen worden met vrijwel ieder audioapparaat. Of je nu een iPhone, een Android telefoon of zelfs een super oude Walkman hebt, je kunt het met de AUX ingang gebruiken zolang dit apparaat het ondersteunt. 

Daarom werkt één AUX kabel met vrijwel al jouw draagbare gadgets, hoewel voor sommige een adapter nodig is. Het is meestal een kwestie van enkel loskoppelen van de ene mobiele telefoon of muziekspeler, en er een andere op aansluiten.. en klaar is Kees, of Klazina! 

Weet echter dat wanneer je een AUX hulpkabel gebruikt met een draagbare muziekspeler zoals een iPhone, de telefoonhardware al het zware werk moet doen. De iPhone verwerkt de digitale muziekbestanden die je erop hebt opgeslagen en verzendt het resulterende audiosignaal via de hoofdtelefoonaansluiting naar de AUX ingang op bijvoorbeeld een autoradio. 

Aangezien iPhones oorspronkelijk ontworpen zijn om met oordopjes en koptelefoons samen te werken, en ze zodoende geen uitgangen op lijnniveau bevatten, kan er wat extra ruis in het audiosignaal worden opgewekt wanneer het door de versterker in je autoradio gaat. Natuurlijk kan die ruis ook via de AUX kabel en pluggen opgewekt worden.

Een mannetje naar mannetje 

De belangrijkste soort AUX ingang blijft de 3.5 mm aansluiting, wat hetzelfde type connector is die jij op een hoofdtelefoon ziet. Dus wanneer je ‘AUX ingang’ als een type aansluiting op een versterker ziet, dan betekent dit dat het een plug is die jij rechtstreeks op de koptelefoonaansluiting van je smartphone of andere andere audiobron kan aansluiten. Je doet dit dan met een mannetje naar mannetje 3.5 mm audio kabel. 

Kortom, een AUX ingang is een simplistische audio-aansluiting die identiek is aan de hoofdtelefoonaansluiting. Hier bij Kabel-Mania hebben allerlei AUX compatible kabels en accessoires om ervoor te zorgen dat jouw audioapparaat altijd aan jouw apparatuur gekoppeld kan worden. 

AUX