Een Kabel-Mania ode aan de 3.5mm plug

De 3.5mm audio-aansluiting is misschien al een beetje een bedreigd soort, maar ze zijn (gelukkig) nog niet uitgestorven. Het is al een poosje duidelijk dat sommige fabrikanten van smartphones niet echt veel om die eerbiedwaardige 3.5 mm koptelefoonaansluiting geven.

Nadat Apple in 2016 dit type hoofdtelefoonaansluiting van de iPhone had verwijderd, is het leven zonder deze fijne plug tot op dit moment nog steeds een beetje leeg.

Jazeker, voor sommige audiofielen ging 2016 de boeken in als één van de meest trieste jaren in onze recente geluidsgeschiedenis...

Universele analoge norm

Want het super-fijne van de betrouwbare 3.5 mm koptelefoonaansluiting is, dat het één van de weinige echt universele normen is die er vandaag de dag nog over is. Je kan immers vrijwel elke hoofdtelefoon met een snoertje hierop gebruiken. Je sluit het heel simpel aan en jij bent klaar om te luisteren!

Da’s toch even anders met een Lightning, USB-C of Bluetooth connectie... Maar gelukkig bevatten sommige van onze favoriete moderne smartphones toch nog die lekkere ouderwetse audioplug...

Deze super compacte analoge technologie heeft overigens al een bijzonder historie achter de rug. De 3.5 mm koptelefoonaansluiting is namelijk in principe een 19e eeuws stukje audiogereedschap.

Het is een geminiaturiseerde versie van de klassieke kwart-inch aansluiting (Jawel: zijn grote broer, de 6.35 mm connector), waarvan gezegd wordt dat deze uit 1878 stamt!

Aanvankelijk werd deze kwart-inch aansluiting door operators gebruikt in ouderwetse telefooncentrales, voor het in- en uitschakelen van verbindingen.

De 3.5 mm of miniatuurafmeting werd oorspronkelijk in de jaren 1950 ontworpen als tweegeleidende connectoren voor persoonlijke oortelefoons op transistorradio’s en blijft een standaard die nog steeds wordt gebruikt.

Deze 3.5 mm versie wordt meestal een mini-hoofdtelefoon, mini-stereo, mini-jack of zo genoemd. Ze worden vaak toegepast op handsfree sets en headsets voor smartphones, mp3 spelers en computers. Daarvoor was het veelal de enige audio-aansluiting op de welbekende walkman.

De digitale toekomst

Onze ultra-moderne Bluetooth audio wordt over het algemeen als inferieur beschouwd aan de meeste bekabelde audioverbindingen, inclusief de 3.5 mm Aux verbinding.

Dit komt omdat bij het verzenden van de audio via een draadloze Bluetooth verbinding de digitale audio wordt gecomprimeerd. Het levert dan wel het ultieme genot van draadloos gemak op, wat ook bijzonder kan zijn.

En de opvolger van de 3.5mm, wellicht de USB-C connector op veel van de huidige smartphones, is dat wat? Nou, het fijne is in ieder geval dat de USB-C simpel omkeerbaar is, wat betekent dat je net als bij de 3.5mm plug niet hoeft af te vragen of je hem wel op de juiste manier geplaatst hebt...

Eén van de andere voordelen die aangeprezen wordt bij de overstap naar USB Type-C ‘digitale’ audio is dat het de muziekkwaliteit zal of kan verbeteren.

De grote verandering bij audio via een USB-C connectie is, dat in plaats van analoge signalen via de draden naar de hoofdtelefoon te sturen, enkel een digitaal signaal verzonden wordt. Dat betekent bij de juiste headset minder signaalverlies, ruis en andere mogelijke probleempjes.

En weet je wat ook fijn is: Als jij nou echt niet een USB-C hoofdtelefoon wilt gebruiken, maar liever jouw eigen bekende 3.5mm connector van je lievelings koptelefoon, dan is er ook goed nieuws!

Lekker old-skool

Voor al deze old-skool audiofanaten biedt Kabel-Mania wel een USB-C naar 3.5mm verloopplug om dit mogelijk te maken. Zo is de cirkel rond en is iedereen blij!

Kabel-Mania vertroetelt die vertrouwde 3.5mm nog wel even, wat de toekomst ook brengt.

3.5mm